2014. október 7., kedd

Eger


Az 1831 és 1836 között Hild József tervei alapján épült egri bazilika főhomlokzata





 Eger, egy megyei jogú- iskolaváros, az Egri kistérség és Heves megyeszékhelye, a Mátra és Bükk között, az Eger-patak völgyében, közvetlenül a Bükk hegység délnyugati lábánál. Észak-Magyarország második legnépesebb városa Miskolc után.
Eger jelentős oktatási és kulturális központ, itt található Magyarország második legnagyobb bazilikája, az egri bazilika, számos világhírű múzeummal és műemlékkel is rendelkezik, melyek közül kiemelkedő az egri vár.












Egri bazilika
Az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődött a város, utak épültek, és velük párhuzamosan az ipari park is jelentősége is nőtt, számos bevásárlóközpont létesült. Az egri borvidék központjaként a legjelentősebb magyar bortermelők közé tartozik, az egri bikavérkülföldi piacokon is az ismert borok közé tartozik.








Városkép a várbó
Magyarország három részre szakadása idején Eger fontos végvár lett. Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt a vár (a nőket és gyerekeket is beleszámítva) kevesebb mint 2100 védője1552-ben visszaverte egy nagy török sereg támadását. Az ostrom történetét a mai olvasók leginkább Gárdonyi Egri csillagok című, népszerű regényéből ismerhetik.




egri vár

Dobó István tér

Eger ostroma szobor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése